Ogród na parapecie

Która z nas, kobiet nie chciałaby do każdej potrawy dodawać świeżych, najlepiej egzotycznych przypraw. Jest to jak najbardziej możliwe. Nie od dziś wiadomo, że zwykły mieszkaniowy parapet nadaje się na uprawę ziół równie dobrze jak przydomowy ogródek. Warto zatem zainwestować w dużą, najlepiej prostokątną doniczkę, by pomieściły się w niej wszystkie zioła, jakie chcemy uprawiać. Najbardziej popularna jest oczywiście bazylia. Jest ona stosunkowo łatwa w uprawie – potrzebuje jedynie średnio oświetlonego miejsca i częstego podlewania, by wszystkie nasze przepisy z kuchni włoskiej nabrały świeżego, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Drugim najczęściej wybieranym ziołem jest tymianek. Świetnie nadaje się on do wszelkiego rodzaju mięs i dań obiadowych. Nie tylko poprawi jakość naszych potraw, ale także dobrze wpłynie na nasz organizm, poprawiając trawienie. Świetnym pomysłem jest także nasz wiejski szczypior czy rzeżucha. Każdy z nas wie, ze kiełki to bardzo dobry dodatek do zdrowej diety, a ostry smak szczypioru wzbogaci smaki prostych potraw, jak śniadaniowa jajecznica czy twaróg. Myli się ten, kot uważa, że taka przykuchenna uprawa jest czasochłonna i trudna w realizacji. Nawet sadzonki kupione w supermarkecie po przesadzeniu przyjmują się doskonale, a my z każdym dniem obserwujemy wzrost naszej rośliny. Kiedy zaczniemy w naszej kuchni używać świeżych ziół, zdamy sobie sprawę, jak bardzo podnoszą one jakość naszej kuchni i gotowanych przez nas dań.

Witam Was na moim blogu! Mam na imię Michał i bardzo bym chciał, aby Wam wszystkim spodobały się moje wpisy! Od zawsze bardzo imponowało mi prowadzenie bloga, stąd decyzja o tym by go założyć! Podzielcie się w komentarzach co o tym myślicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Content is protected !!